Menu

Vyhledávání

Uživatel

< návrat zpět

INDIAN rss

Továrna Indian Motocykle Co byly založena konstruktérem Oscarem Hedstromem v roce 1901 ve Springfieldu v USA. První motocykl byl spíše motokolem, využíval čtyřtaktní motor De-Dion-Bouton  o výkonu 1,75k. V roce 1905 byl do motocyklů již montován příčně uložený dvouválec, a mezi prvenství této značky patří také koncepce elektrického startování a osvětlení z roku 1913.

Hlavní rozkvět značky se datuje do 20 let minulého století. Na trh byly postupně uvedeny motocykly Prince s jednoválcovým motorem o obsahu 350 cm³, Scout a Police Scout s dvouválcovými motory o obsahu 596 cm³ a 746 cm³, a v neposlední řade motocykl Chief (dvouválcový motor o obsahu 996 cm³) a Big Chief  (dvouválcový motor o obsahu 1 206 cm³).

Důležitým mezníkem značky Indian byla akvizice  firmy A.C.E. konstruktéra Hendersona v roce 1927. V té době disponovala firma A.C.E. kvalitním čtyřválcovým motorem o obsahu 1 168 cm³ na kterém byl dosažen tehdejší rychlostní rekord 208.6km/h.  Nově vzniklý motocykl  nesl název Indian-ACE a byl osazen čtyřválcovým motorem o obsahu 1 265 cm³. Od roku  1929 se motocykl vyráběl pod označením Indian Four. Motocykl se udržel ve výrobě až do 40 let, a patří bezesporu k unikátům motocyklové historie.

Továrna Indian se zabývala také výrobou závodních motocyklů s rozvodem OHV. Byly osazeny jednoválcovými motory o obsahu 350 cm³ a 500 cm³ případně dvouválcovými motory o obsahu 750 cm³. Zajímavostí bylo také získání významné vojenské zakázky, dodání 5000ks motocyklů pro francouzskou armádu pod označením Indian Chief  74”.

V Československu  zaznamenala značka Indian díky obchodním aktivitám Ing. F. Maříka za první republiky významné obchodní úspěchy, což můžeme dnes ocenit na srazech a setkáních veteránistů, kde můžeme tyto motocykly relativně často spatřit. Zajímavostí  je, že od roku 1935 továrna začala používat také jiné barvy, než tradiční červenou, bez které si tyto motocykly žádný fanda neumí představit. Nelze  také opomenout fakt, že pro 2. světové válce se prodávaly  na americkém trhu motocykly ČZ pod značkou Indian.

Firma Indian zanikla v roce 1953, kdy ji ovládla anglická firma Brockhousese, která se zaměřila pouze na kompletaci anglických motocyklů. V devadesátých letech minulého století byla výroba opět obnovena.


INDIAN FOUR

Motocykly Indian jsou bezesporu nepřeklenutelnými motocykly v každé veteránské sbírce, a není moc podobných značek, které by vyzařovaly tak osobitý a originální ráz, jako právě tyto americké stroje...

Autor: Vít Kuchař  •  Vydáno: 17.2.2011 19:08  •  Přečteno: 5770x  •  Komentářů: 0